دیه

تعریف دیه،  ↵ ♥مزایای همکاری با وکلای متخصص پرونده های دیه در این مرکز، ارتباط با وکیل دیه

از منظر فقهی، دیه مبلغ پول یا چیز دیگری است که به بازماندگان مقتول می دهند و در قرآن کریم حکم دیه در بسیاری از سوره ها بصورت آیاتی ذکر شده است، مانند آیه 178 سوره بقره.

در سیستم حقوقی غیراسلامی به جای کلمه دیه، خون بها گفته می شود.

در زبان انگلیسی به آن blood money می گویند.

در قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92، فصل اول بخشی تحت عنوان دیات از مواد 448 الی 451 به تعریف دیه پرداخته شده است:

ماده 448 قانون مجازات اسلامی:

دیه مقدر، مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است.

البته لازم بذکر است کلمه منفعت در ماده 448 یعنی شخصی که صدمه ای دیده ( مثلا در اثر صدمه مثانه او آسیب دیده است و تکرر ادرار دارد، این تکرر ادرار را منفعت گویند).

نکته دیگر در مورد تعریف دیه که در ماده 448 قانون مجازات اسلامی عنوان شده  در مورد جرائم غیرعمدی است. و استثناعاتی وجود دارد مانند گذشت اولیاء دم در مورد قاتل محکوم به قصاص که با درخواست اولیاء دم بجای قتل، دیه مقتول را از قاتل مطالبه می نمایند.

نکته مورد توجه این است که  به جهت اهمیت دیه،  قانون مجازات اسلامی در یک تقسیم بندی برای مجازات ها به ترتیب حدود، دیه، قصاص، تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده تعریف کرده است، لذا بنا به اهمیت جبران خسارت دیه در ردیف دوم مجازاتها عنوان شده است.

تعبیر دیه:

برخی معتقدند دیه به منظور جبران صدمه بدنی است که قاتل یا ضارب به مجنی علیه وارد آورده است. برخی دیگر از حقوقدانان معتقدند که پرداخت دیه از سوی جانی یا فاعل جرم تنها مجازات صرف است.

اما از آنجا که شایسته و بدیهی است که باید از صدمه دیده جبران خسارت بدنی شود (خواه مرتکب قاتل یا ضارب و .. باشد) لذا دریافت مجنی علیه از بابت دیه امری واقعی و بدیهی است.

بسیاری سئوال می کنند که ارش با دیه چه تفاوتی دارد؟

دیه مقدر است یعنی در فقه نوع صدمه و میزان دیه آن مشخص شد است. بعنوان مثال دیه قطع دست که میزان آن نصف دیه کامل است.

اما ارش میزان آن در غیر موارد تشخیص توسط پزشک پیش بینی شده است (بعنوان مثال پارگی رباط عصب دست) که با تکنولوژی مهندسی پزشکی قطع رباط دست و میزان آنرا  پزشک قانونی معین می کند که به آن دیه غیرنقد گویند.

مهلت پرداخت دیه:

مهلت پرداخت دیه، از زمان وقوع جنایت به ترتیب زیر است مگر اینکه به نحو دیگری تراضی شده باشد:

  • در عمد موجب دیه، ظرف یک سال قمری
  • در شبه عمد، ظرف دو سال قمری
  • در خطای محض، ظرف سه سال قمری

لازم بذکر است که هرگاه پرداخت کننده در بین مهلت های مقرر نسبت به پرداخت تمام یا قسمتی از دیه اقدام نماید، محکوم له مکلف به قبول آن است.

مراجع ذیصالح برای رسیدگی به پرونده های دیه:

رسیدگی به پرونده های دیه عموما در دادسرا یا دادگاه کیفری انجام می گیرد. در دادگاه کیفری نیازی به ارائه ی دادخواست و پرداخت هزینه به صورت جداگانه نیست؛ ولی اگر فردی به دلیل عدم آگاهی کافی و عدم مشاوره و کمک گرفتن از وکیل دیه در دادگاه حقوقی درخواست دیه نماید، موظف به تنظیم دادخواست و پرداخت هزینه به صورت جداگانه برای رسیدگی به پرونده خواهد شد.

توصیه وکیل دیه این موسسه به شما ↓:

چنانچه گرفتار حادثه ومجبور به پرداخت دیه شده اید و یا در موقعیتی قرار دارید که می خواهید دیه دریافت نمایید، توصیه می کنیم با وکیلی که مسلط به قوانین وصول دیات است ( وکیل دیه ) و تجربه خوبی در وکالت پرونده های مخصوص دیه دارد، صلاح و مشورت کنید تا جلوی ضررهای محتمل و پیش بینی نشده را بگیرید.

♥ مزیتهای همکاری با وکلای متخصص این مرکز :

  • سالها تجربه در قبول وکالت پرونده های وصول دیه و آمار رضایت بخش موفقیت بودن نتایج حاصله از دید موکلین محترم 
  • تحقیق، پژوهش و بررسی حرفه ای پرونده توسط تیم مجرب وکلای شمس و ارائه بهترین راه کارهای موثر و طراحی موثرترین مسیر رسیدگی به پرونده، توسط تفکر جمعی و امکان استفاده از چند وکیل متخصص بشکل همزمان بجای استفاده از یک وکیل
  • تسلط وکلای مجرب در این مرکز به قوانین مجازات اسلامی مربوط به دیه و رویه قضایی

♥ ♥ برای کسب مشاوره تخصصی و ارتباط با وکیل دیه با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

⇐ 021-22924799 –  (10 صبح تا 8 شب)

⇐ 09121997102 

رتبه: 4.8 از 966 رأی